Via ferrata Bosnia and Herzegovina

viaferrataba_logo

Via ferrata ''Vučji zub" - Trebinje

Težina

Težina

B/C

Visina

Visina

120 m

Ukupan dojam

Ukupan dojam

XXXX

Vrijeme penjanja

Vrijeme penjanja

60 MIN

Pristup do ferate

Pristup do ferate

150 MIN

Vrijeme spuštanja

Vrijeme spuštanja

45 MIN

Dužina

Dužina

210 m

Orjentacija

Orjentacija

Jug

Kondiciona zahtjevnost: SREDNJE ZAHTJEVNO
65%
Vještine: SREDNJE ZAHTJEVNO
65%
Iskustvo: ATRAKTIVNO
65%
Pejzaž: VRLO DOBAR
65%
Najbolje doba za penjanje
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec

Via ferrata Vučji zub je vrlo zanimljiva jer vodi kroz četiri vertikalne dionice sa jednim kratkim priječenjem. Odlično je osigurana i ima pozicije za odmor u toku penjanja.

Za koga je: mentalno i fizički spremne odrasle osobe

Kako do ferate: Voziti magistralni putem Sarajevo – Trebinje do centra Trebinja i onda nastaviti putem prema Herceg Novom prateći znakove za planinu Orjen i planinarskim dom Ubla (20km od Trebinja). Od planinarskog doma Ubla pratiti cestu do izletišta – na kraju asfaltne ceste. Dalje pratiti makadamsku cestu koja je označena planinarskom markacijom i sadrži prečace za kretanje do lokacije Pirina poljana, cca 6,5 km hoda. Staza dalje nastavlja obodom Pirine poljane gdje prelazi u usku planinarsku stazu koja vodi do lokacije Dobri do (1380 mnv) cca 8 km hoda od polazne tačke. Od lokacije Dobri do staza se odvaja lijevo za Vučji zub i vodi kroz bukovu šumu. Staza je jasno vidljiva i označena, cca 1h hoda do zaravni koja se nalazi ispod stijene gdje se nalazi via ferrata. Staza dalje vodi prema oknu kroz koje se prolazi i izlazi na sipar preko kojeg se dolazi do ulaza u ferratu, cca 20 minuta hoda. 

Pristup: 150 minuta

Dužina ferate:  220 m

Visinska razlika: 120m

Tehnička zahtjevnost: B/C

Prosječno vrijeme prelaska: 60 min

 

Po izlasku sa ferrate skrenuti desno preko ploča i gromada u pravcu vrha Vučji zub. Kretanje je po grebenu i pratiti markaciju koja vodi desno za silazak do zaravni i dalje prema Dobrom dolu. U silasku biti oprezan, klizavi travnati teren.

Početna tačka / Start point 42.622260, 18.480909