Via ferrata Bosnia and Herzegovina

viaferrataba_logo

Via ferrata ''Srce veleža''

Težina

Težina

C/D

Visina

Visina

350 m

Ukupan dojam

Ukupan dojam

XXX

Vrijeme penjanja

Vrijeme penjanja

120 MIN

Pristup do ferate

Pristup do ferate

120 MIN

Vrijeme spuštanja

Vrijeme spuštanja

4 H

Dužina

Dužina

500 m

Orjentacija

Orjentacija

Sjever

Kondiciona zahtjevnost: ZAHTJEVNO
89%
Vještine: ZAHTJEVNO
89%
Iskustvo: ATRAKTIVNO
69%
Pejzaž: VRLO DOBAR
80%
Najbolje doba za penjanje
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec

Ferata “Srce Veleža” se nalazi u jednoj od najatraktivnijih alpinističkih stijena u BiH, veoma je zahtjevna, što zbog dugog i teškog pristupa i povratka te zbog veoma zahtjevnog penjanja u stijeni visine cca 350 m. Obratiti pažnju na odabir godišnjeg doba i vremenskih uslova za penjanje te imati u vidu da na južnoj strani planine pod vrhom Botin, postoji bivak pod nazivom “Armin Gazić” koji može poslužiti kao sklonište ili prenoćište.
Ferata počinje vertikalnim skokom po oborenoj stijeni koja poslije skoka u desnu stranu prelazi u traverzu te vertikalno na više sistemom kamina i polica dolazi do najtežeg, previsnog dijela ferate gdje treba posebno obratiti pažnju kako ne bi došlo do eventualnog pada i povreda. Dalje preko prevjesa nastavlja sistemom vertikalnih ploča sve do atraktivne traverze u lijevo i posljednje vertikale koja izlazi na oboreni greben te dalje grebenom po markiranoj stazi do vrha Botin.
Za koga je: za mentalno i fizički spremne osobe
Kako do ferate: Iz Nevesinja nastaviti asfaltnim putem pored jezera Alagovac do sela Lakat, tu skrenuti lijevo na makadamski put koji vodi u selo Zijemlja. Poslije 2km skrenuti lijevo na šumski put i voziti još 2km do šumarske kolibe koja se nalazi na lokaciji Jezero. Ukupna dužina puta od Nevesinja do Jezera je 19km. Od Jezera počinje planinarska staza koja vodi do Amfiteatra, potrebno je nekih 1:30h hoda, gdje se sa planinarske staze odvaja lijevo prema ferati. Preko sipara još pola sata hoda do ulaza u feratu. 

Pristup: 120 minuta
Dužina ferate: 500 metara
Visinska razlika: 350 metara
Tehnička zahtjevnost: C/D
Prosječno vrijeme prelaska: 120 minuta
Povratak je markiranom planinarskom stazom preko vrha Botin te na prevoj Jaram odakle postoje dvije staze koje idu na Jezero, jedna preko Amfiteatra a druga preko Velikih Poljica.
Za obje staze je potrebno približno slično vrijeme prelaska, cca 4h.

Početna tačka / Start point 43.344539, 18.047213