Via ferrata Bosnia and Herzegovina

viaferrataba_logo

Via ferrata ''Osobac''

Težina

Težina

B/C

Visina

Visina

480 m

Ukupan dojam

Ukupan dojam

XXXX

Vrijeme penjanja

Vrijeme penjanja

3 h

Pristup do ferate

Pristup do ferate

2h 30 MIN

Vrijeme spuštanja

Vrijeme spuštanja

30 MIN

Dužina

Dužina

1200 m

Orjentacija

Orjentacija

Sjeverozapad

Kondiciona zahtjevnost: VEOMA ZAHTJEVNO
100%
Vještine: SREDNJE ZAHTJEVNO
67%
Iskustvo: ATRAKTIVNO
82%
Pejzaž: VRLO ZANIMLJIVO
99%
Najbolje doba za penjanje
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec

Osobac je duga i zanimljiva ferrata sa prelijepim pogledom na okolinu u penjanju i silasku. U blizini ulaza u feratu se nalazi planinska kuća Jezerce gdje se nalazi i izvor sa pitkom vodom.
Prva dionica ferate vodi vertikalno do prevjesne stijene kamina gdje ferata prelazi u lijevo po strmoj ploči sve do početka eksponiranog grebena. Potrebno je obratiti pažnju na rušenje kamenja tokom kretanja kako ne bi ugrozili penjače koji se nalaze ispod. U nastavku ferata vodi izrazitim grebenom sa djelimičnim prolascima kroz prokošeno rastinje sve do vrha Mali Osobac. Od Malog Osobca staza ferate nastavlja dalje preko grebena i strmog terena prema vrhu Veliki Osobac.
Za koga je: Mentalno i fizički spremne osobe
Kako do ferate: Od Konjica treba slijediti putokaz za Boračko jezero, voziti do raskrsnice u selu Borci gdje se skreće desno u pravcu Rujište i Mostar. Asfaltirana cesta vrlo brzo prelazi u makadamsku i prohodna je i za auta uz veoma pažljivu vožnju. Dužina ceste do Crnog Polja je 10 km. Na prvom račvanju ceste na koje naiđete nastaviti desno, pratiti putokaz Rujište – Mostar. Na drugom račvanju ceste skrenuti lijevo blago uzbrdo, oznaka Crno Polje (CP) Pred kraj puta je izrazita krivina gdje se cesta račva. Krak ceste vodi blago uzbrdo u odnosu na glavni put koji vodi u desno. Na račvanju se nalazi kamen na kome je ispisano CP – Crno polje. Na tom račvanju nastaviti pravo prema Crnom polju. Na Crnom Polju je kraj makadamske ceste i tu se nalazi veliko proširenje. Može se parkirati nekoliko automobila ali obratiti pažnju na saobraćanje teških kamiona i šumskih mašina. Planinarska staza započinje sa proširenja makadamske ceste. Na samom početku staze prvih nekoliko stotina metara treba isključivo ići po stazi ine skretati u šumu, jer u tom dijelu staza prolazi kroz minsko-eksplozivno sumnjivo područje.
Nakon prijeđenih 5,2 km i 2 h laganog hoda dolazimo do raskrsnice gdje se ova staza spaja sa stazom koja dolazi iz pravca Bijelih voda. Nakon 10 minuta hoda dolazi se do mjesta gdje se nalazi oznaka za uspon na Osobac stazom “via normale” Na to mjesto se dolazi po silasku sa vrha i ispenjane ferate. Markirana staza dalje vodi prema planinarskoj kući Jezerce ali je potrebno skrenuti blago desno i pratiti nemarkiranu ali vidljivu stazu koja prolazi ispod Malog Osobca. Nakon 10 minuta hoda staza se sastaje sa planinarskom stazom koja vodi od planinarske kuće Jezerce prema Konjicu. Skrenuti desno blago nizbrdo i pratiti stazu sve do momenta gdje se naiđe do table koja označava skretanje prema ulasku u feratu. Od table hodati naviše do ulaska u feratu, sajla na ulasku u vertikalnu dionicu je jasno vidljiva.
Pristup: 2.5 sata
Dužina ferate: 1200metara
Visinska razlika: 480 metara
Tehnička zahtjevnost: B/C
Prosječno vrijeme prelaska: 3 sata
Silazak sa vrha Osobac je stazom “via normale” koja vodi u podnožje Osobca. Biti pažljiv prilikom silaska jer staza vodi travnatim strmim terenom do ulaska u šumu bora i munike. Staza je dobro markirana i vidljiva.
Važno: Ferata je zatvorena za upotrebu zbog lošeg stanja.

Početna tačka / Start point 43.530915, 17.974684