Via ferrata Bosnia and Herzegovina

viaferrataba_logo

Via ferrata ''KUK''

Težina

Težina

B/C

Visina

Visina

200 m

Ukupan dojam

Ukupan dojam

XXXX

Vrijeme penjanja

Vrijeme penjanja

120 MIN

Pristup do ferate

Pristup do ferate

80 MIN

Vrijeme spuštanja

Vrijeme spuštanja

60 MIN

Dužina

Dužina

830 m

Orjentacija

Orjentacija

Zapad

Kondiciona zahtjevnost: SREDNJE ZAHTJEVNO
68%
Vještine: MANJE ZAHTJEVNO
28%
Iskustvo: ATRAKTIVNO
80%
Pejzaž: ODLIČAN
80%
Najbolje doba za penjanje
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec

Via ferrata Kuk je najnovija ferata u BiH i odlična je za početnike. Postoje mjesta za odmor odakle se može uživati u pogledu na okolinu.

Za koga je: kondicioni spremne osobe
Kako do ferate: Sa magistralne ceste Foča – Gacko skrenuti prema selu Čemerno iz kog vodi makadamska cesta prema lokaciji Papin do gdje se nalazi istoimeni planinarski dom. Makadamska cesta dužine cca 8km, u ljetnjim mjesecima prohodna je za sva vozila. Dolaskom do planinarskog doma produžiti makadamskim putem još 150 metara gdje je moguće parkirati vozilo sa lijeve i desne strane puta. Moguće je dalje nastaviti vožnju makadamskim putem prema katunima koji se nalaze u dolini ispod Kuka ali nije preporučljivo za osobna vozila osim terenskih. Pristup do ulaza u feratu vodi od planinarskog doma Papin do stazom koja vodi ka vrhu Bioč, gdje treba skrenuti desno kada se ugleda “zimska” markacija sa desne strane. Preko travnate livade pratiti oznake “zimske” markacije sve do izvora vode gdje se nalazi info tabla za ferratu. Do ulaza u ferratu od info table dalje nastaviti uređivanom stazom preko sipara, označeneno je markacijom.
Pristup: 80 minutes
Dužina ferate: 830m
Visinska razlika: 200m
Tehnička zahtjevnost: B/C
Prosječno vrijeme prelaska: 120min
Po završetku via ferrate izlazi se na plato odakle za silazak treba pratiti via normale stazu za Kuk. Staza vodi nizbrdo preko otvorenog terena i naglo skreće desno nizbrdo prema bukovoj šumi. Mjesto skretanja označeno je “zimskom” markacijom. Kratak prolazak kroz šumu i dolazi se u dolinu ispod Kuka i Jagodinog jezera odakle treba pratiti markiranu stazu do planinarskog doma Papin do.

Početna tačka / Start point 43.214016, 18.666666