Via ferrata Bosnia and Herzegovina

viaferrataba_logo

Via ferrata ''ARMIN GAZIĆ'' Velež

Težina

Težina

B/C

Visina

Visina

180 m

Ukupan dojam

Ukupan dojam

XXX

Vrijeme penjanja

Vrijeme penjanja

60 MIN

Pristup do ferate

Pristup do ferate

210 MIN

Vrijeme spuštanja

Vrijeme spuštanja

120 MIN

Dužina

Dužina

350 m

Orjentacija

Orjentacija

Sjever

Kondiciona zahtjevnost: TEŠKO
88%
Vještine: SREDNJE ZAHTJEVNO
66%
Iskustvo: ATRAKTIVNO
66%
Pejzaž: VRLO DOBAR
80%
Najbolje doba za penjanje
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec

Via ferrata “Armin Gazić” je kratka i zanimljiva bez zahtjevnih i prevjesnih detalja i sa lijepim pogledom na okolinu u penjanju i silasku.

Za koga je: kondiciono i tehnicki spremne osobe
Kako do ferate: Voziti do Mostara prema izletištu Fortica i nastaviti putem do sela Gnojnice. U selu na raskrsnici ostaviti auto na proširenju i krenuti makadamskim putem koji vodi prema vrhu Brasina. Pratiti planinarsku markaciju koja presejeca serpentine puta i skraćuje vrijeme hoda. Po dolasku na veliku zaravan sa pastirskim objektima planinarska markacija skreće u lijevo preko livada dok makadmski put nastavlja desno serpentima prema vrhu Brasina. Pratiti stazu sa planinarskom markacijom do planinarskog skloništa Brasina odakle staza za feratu skreće lijevo na makadamski put koji vodi prema Rujištu i planini Prenj. Nakon 1h hoda od planinarskog skloništa staza skreće desno u šumu i vodi do amfiteatra ispod sjeverne strane Veleža. Staza koja ide kroz šumu nije najbolje marikrana i treba voditi računa prilikom kretanja. Po dolasku u amfitetatar staza do ulaza u feratu vodi u lijevo i uzbrdo skroz do pod stijenu. Na stijeni kod ulaza u ferratu je postavljena tabla koja je lako vidljiva.
Pristup: 3 sata, 30 minuta
Dužina ferate: 350m
Visinska razlika:
180m
Tehnička zahtjevnost: B/C
Prosječno vrijeme prelaska: 60min
Silazak sa ferrate je vrlo jednostavan. Pratite označenu planinarsku stazu koja vodi do planinarskog skloništa Brasina i dalje nastavlja do sela Gnojnice. U slučaju loše vidljivosti držati se makadamske ceste koja vodi sa vrha Brasina do sela Gnojnice.
Obratite pažnu na krušljivost stijene i vodite računa o penjačima koji se nalaze ispod vas.

Početna tačka / Start point 43.363780, 17.929682